36915664-021   09128001424

با اترک پارت در تماس باشید

اسفنجی شدن پدال ترمز - علل و راهکار

اسفنجی شدن پدال ترمز – علل و راهکار

اسفنجی شدن پدال ترمز یکی از مشکلات رایج در خودروها می باشد. همانطور که میدانید سیستم ترمز خودرو یکی از مهم ترین بخش های کنترل رانندگی و کاهش احتمال تصادفات است. مقاله امروز لوازم یدکی بی ام و  “اسفنجی شدن پدال ترمز – علل و راهکار” به بررسی همین موضوع می پردازد.

پدال ترمز نرم و اسفنجی

اگر با فشردن پدال ترمز احساس می کنید که پدال سختی و سفتی سابق را ندارد. پدال ترمز خودروی شما دچار حالت اسفنجی با نرم شده است. نرم شدن پدال بسیار خطرناک بوده چراکه سلامت و ایمنی سرنشینان را به مخاطره می اندازد و احتمال وقوع تصادف را افزایش میدهد. بنابراین در هنگام توقف و ترمز گرفتن، به این نکته توجه داشته باشید که فشار زیادی را حس کنید.

سیستم ترمز خودرو

ترمز خودرو به عنوان یکی از اجزای اساسی و حیاتی در خودرو، برای کنترل سرعت و توقف خودرو در مواقع نیاز استفاده می‌گردد. در اکثر خودروها، سیستم ترمز به دو نوع اصلی تقسیم می‌شود:

  1. سیستم ترمز هیدرولیکی (Hydraulic Braking System):

    • در این نوع سیستم، فشار ترمز توسط روغن ترمز ایجاد می‌شود.
    • با فشار دادن پدال ترمز،مایع ترمز فشرده می شود. این فشار توسط یک سیستم هیدرولیکی به کالیپره‌ها (برای دیسکی) یا سیلندرهای ترمز (برای برگشتی یا دیسکی) منتقل می‌شود.
    • سیستم ترمز هیدرولیکی به دلیل کارایی و اثربخشی بالا، بیشتر در خودروهای مدرن استفاده می‌شود.
  2. سیستم ترمز الکترونیکی (Electronic Braking System):

    • این نوع سیستم‌ها شامل تکنولوژی‌هایی مانند ABS (Anti-lock Braking System)، EBD (Electronic Brakeforce Distribution) و BA (Brake Assist) می‌باشند.
    • ABS: این سیستم با جلوگیری از قفل شدن چرخ‌ها در زمان ترمز زدن، کنترل بیشتری بر روی خودرو در شرایط جاده‌ای خطرناک فراهم می‌آورد.
    • EBD: سیستم توزیع الکترونیکی نیروی ترمز که برای تقسیم مناسب نیروی ترمز بین چرخ‌های جلو و عقب استفاده می‌شود.
    • BA: این سیستم با تشخیص نیاز ناگهانی به ترمز زدن، از راننده پشتیبانی می‌کند و قدرت ترمز را افزایش می‌دهد تا فاصله توقف کوتاه‌تر شود.

علل ایجاد ترمز اسفنجی

  • وجود هوا در سیستم ترمز

زمانی که سطح روغن ترمز کاهش می یابد، جریان هوا وارد سیستم ترمز می شود تا خلا موجود را از بین ببرد و پر کند. همین هوای پرکننده ی خلا، میتواند بلای جان ترمز شود! ممکن است مولکول های هوا، مانع عبور روغن ترمز شوند. و در نتیجه فشار هیدرولیک سیستم ترمز خودرو به طرز چشم گیری کاهش می باید.

  • آسیب و فرسودگی خط ترمز

عواملی مانند رطوبت، شرایط جاده و آسفالت، ساییدگی، پارگی و … موجب فرسودگی خط ترمز خودرو می شوند. خطوط ترمز از لوله های فولادی تشکیل شده اند. بنابراین در صورت آسیب دیدن این خطوط، احتمال نشت روغن ترمز  بالا می رود. در نتیجه سطح روغن ترمز کم خواهد شد. روغن ترمز هیدرولیک کم بر حرکت پدال خودرو تأثیر می گذارد زیرا پدال ترمز برای رسیدن به مقدار مناسب فشار به پمپاژ مکرر و مایع مناسب نیاز دارد.

  • عدم تعویض روغن ترمز

معمولا بین فوصل معین هزاران کیلومتری، باید روغن ترمز را تعویض کنید. عدم تعویض به موقع روغن شاید در ظاهر آسیب زیادی وارد نکند ولی موجب فرسودگی هر چه بیشتر اجزا و قطعات خودرو می شود. در نظر داشته باشید که هرچقدر سطح روغن پایین تر رود، هوای بیشتری وارد سیستم ترمز می شود. در نتیجه قطعات داخلی شروع به اکسید شدن می کنند.

پیشنهاد می شود:علت کم شدن روغن ترمز 

  • خرابی سیلندر ترمز

سیلندر ترمز یکی از قطعات اساسی سیستم ترمز خودرو می باشد. سیلندر وظیفه ی، فشرده سازی روغن ترمز را دارد. در واقع سیلندر چند کار مهم انجام میدهد:

1-ذخیره روغن ترمز

2-تولید فشار

3-توزیع روغن به ترمز

به مرور زمان احتمال ترک خوردن و یا شکسته شدن مهر و موم سیلندر ترمز وجود دارد. از طرفی هرگونه ضربه و آسیب که به سیلندر وارد شود بر روی عملکردش و فشار روی پدال ترمز تاثیر می گذارد.

  •  سیستم ترمز ABS

سیستم ABS یک قطعه هیدرولیک دارد که وظیفه ی تنظیم میزان فشار ترمز اعمال شده به هر چرخ را دارد. اگر مدولاتور ABS خراب شده باید منتظر خراب شدن دریچه ترمز باشید. آسیب دیدن دریچه ترمز موجب اسفنجی شدن پدال ترمز می شود.

  • خرابی بوستر ترمز

از علل اصلی نرم شدن پدال خرابی و آسیب دیدن بوستر ترمز است چرا که یک بوستر ترمز خراب نمیتواند کارکرد مناسبی در هنگام فشردن پدال ترمز داشته باشد.

  • نشتی کالیپر

کالیپرهای ترمز دیسکی (قسمتی که لنت ترمز را روی روتورها فشار می دهد تا ماشین را متوقف یا کند کند) نیز ممکن است با زنگ زدگی خورده شده و باعث شود که کاسه نمد پیستون داخلی مایع ترمز نشت کند. با بالا رفتن کالیپر ترمز، پدال ترمز ممکن است بیش از حد پایین بیاید یا روی زمین بیفتد.

علائم اسفنجی شدن پدال ترمز

به طور کلی اگر مشخصه و ویژگی های زیر را احساس کردید میتوانید به اسفنجی شدن پدال شک کنید:

  1. پدال ترمز بدون دخالت شما و خودکار، فشرده می گردد
  2. روشن شدن چراغ هشدار ترمز
  3. پمپاژ پدال

توصیه می شود در اسرع وقت به یکی از تعمیرگاه های مجاز و زیر نظر مجموعه اترک پارت مراجعه فرمایید تا مشکل خودرو حل شود و از وقوع آسیب های جدی به خودرو جلوگیری کنید.

آدرس و اطلاعات تعمیرگاه های اترک پارت:  تعمیرگاه

تعمیر پدال ترمز اسفنجی

در صورتی که پدال ترمز خودرو حالت نرم دارد و نمی توانید به درستی ترمز بگیرید، اقدامات زیر چاره ی کار شماست:

  • تخلیه هوای موجود در سیستم ترمز
  • ترمیم خطوط ترمز
  • جایگزینی روغن ترمز قدیمی با روغن ترمز جدید و مرغوب
  • تعویض یا تعمیر سیلندر
  • چک مداوم سطح روغن ترمز
  • تعویض سیلندر چرخ
  • تعمیر و تعویض بوستر ترمز
  • کالیپر ترمز دیسکی معیوب را تعویض کنید.

آیا روغن ترمز کثیف می تواند از دلایل اسفنجی شدن پدال ترمز باشد؟

یکی از دلایل اصلی ایجاد پدال ترمز نرم و اسفنجی، کثیف شدن روغن ترمز است. روغن ترمز کافی و سالم برای عملکرد موثر سیستم ترمز بسیار مهم است. بنابراین هراز چند گاهی حتما سطح و میزان روغن، تمیزی یا کثیفی روغن و .. را بررسی کنید و در صورت نیاز از یک متخصص و تعمیرکار ماهر کمک بگیرید.

مشاوره رایگان فروشگاه اترک پارت

فروشگاه اترک پارت تامین کننده روغن ترمز و تمامی لوازم یدکی مورد نیاز شما می باشد. چنانچه نیاز به مشاوره دارید با کارشناسان اترک پارت در تماس باشید.

7 روز هفته و 24 ساعته در خدمت شما هستیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *